fbpx

Viltmat

Emilia Nilsson utlovar goda stunder under Swedish Game Fair: ”Blir ett härligt upplägg med massa vilt”

Emilia Nilsson utlovar goda stunder under Swedish Game Fair: ”Blir ett härligt upplägg med massa vilt”

Foto: Babbi.se
Under Swedish Game Fair kommer ingen behöva gå hungrig! De kulinariska viltläckerheterna kommer nämligen ta stor plats – och hela helgen kan mässbesökarna låta sig inspireras av Mästerkocksdeltagaren, matkreatören, grisbonden och kokboksförfattaren Emilia Nilsson.  
– Jag känner mig taggad inför att äntligen få besöka och även ha äran att vara en del av Swedish Game Fair i år!
 
Emilia har bråda dagar hemma på släktgården i idylliska Silsjönäs när vi når henne några veckor innan Swedish Game Fair. Här bor tre generationer tillsammans på släktgården och jakten har alltid har varit en stor del av gemenskapen. Emilia minns hur som hon liten fick hänga med ut i skogen.
– Jag följde med pappa i Haglöfs-ryggsäcken redan när jag var liten och åt upp plättarna som han hade med sig. Jag har ju följt med och gått med hund ända sedan jag var liten och det har ju varit älgjakt som har varit det största, säger hon.
 
Förutom gemenskapen och naturupplevelsen så uppskattar Emilia jord till bord-tänket.
– Jag älskar att ta vara på det som jag själv har jagat, eller det som någon i familjen har skjutit. Jag gillar den röda tråden där man känner att man går hela vägen från tystnaden i skogen, får vara med att stycka och slutligen avnjuta en färdig matbit, säger hon.
 
I hennes kokbok, Pangmat från Silsjönäs, får läsarna ta rygg på Emilia under ett års tid när hon tar vara på godsaker som omgivningen erbjuder.
– Som man hör på titeln så är det ju vilt från skogen och man får hänga med när jag lagar den. Jag visar upp allt som Silsjönäs har att erbjuda; flodkräftor, när jag bakar tunnbröd efter gammelfarmors recept, och mer av den här rika mattraditionen och alla råvaror vi har här uppe, säger Emilia och tillägger:
– Det kan vara allt från ädelfisk till hjortron till svamp och gårdens djur. Jag tar med läsarna på allt som gården och naturen häromkring har att ge. Vi fångar, lagar, jagar och odlar efter årets säsong.
Vill inspirera och inspireras
Nu ser hon fram emot mässdagarna och att få laga massor av god mat.
– Att vara på mässor är en riktigt rolig del av mitt jobb! Att få träffa alla besökare, laga viltkött och dela med mig av tips och trix i köket och självklart få massa inspiration till kommande jaktsäsong ifrån alla utställare på plats! 
 
Vad är klassisk mässmat enligt dig?
– Det är väl en stor del av grejen med att gå på en mässa enligt mig – maten! säger hon entusiastiskt.
– Jag äter alltid något som man kan bära med sig i handen, typ som en härlig viltkebab, kantarelltoast eller grillad laxstut! 
 
Under mässan utlovar hon ett upplägg med massa vilt.
– Det blir massor av tips inför den kommande sommarsäsongen på grillen, hälsar Emilia och avslutar:
– Och jag lovar att det kommer att bjudas på mängder av provsmak!
 
Foto: Emilia Nilsson