fbpx


Tips på vad man kan göra i Sigtuna

Sigtuna bär på en fantastisk historia där människor från hela världen har mötts i över tusen år.

Pittoreska Sigtuna stad är Sveriges äldsta bevarade stad, grundad på 970-talet av Erik Segersäll med den ursprungliga stadsplanen i stort sett oförändrad. Här tillverkades Sveriges första mynt, härifrån kommer Sveriges första kvinnliga helgon Ingegerd, här kan du beundra Sveriges äldsta tegelkyrka Mariakyrkan – och strosa på den tusen år gamla gågatan.
På Stora torget hittar ni också Sveriges minsta rådhus från 1744.
Glöm inte heller bort att titta in i stadens charmiga butiker, fik och restauranger.

sigtunastad.se

Ruiner
Sigtuna stad har tre ruiner; S:t Per, S:t Olof och S:t Lars som alla ligger på promenadavstånd från stadskärnan.

På Destination Sigtuna kan man läsa mera om dessa ruiner.

www.destinationsigtuna.se

Runstenar och runstensjakt
Sigtuna kommun är med sina 170 runstenar den plats som har flest runstenar i Sverige.

Ta med er barn och/eller vuxna på runstensjakt i Sigtuna. Ladda ner kartan och läs mer om runstensjakten nedan:

Läs mer här.

Sigtuna museum
Besök Sigtuna museum, som ligger i ena änden av Stora gatan i Sigtuna. Här berättas historier om Sigtuna kommun från stenåldern, vikingatiden och fram till i dag.

Se öppettider på muséets hemsida

Fem slott med olika karaktär
I Sigtunas närhet finns inte mindre än fem fina och mycket olika slott. Upplev kungliga Rosersberg, det vackra 1700-talsslottet Steninge, romantiska Skånelaholm, det pampiga barockslottet Skokloster och Wenngarns slott med sin tusenåriga historia. Gör det till ett äventyr att utforska slotten och de natursköna omgivningarna.

Läs mer här

Steninge slottsby och Stenladan
Mitt i Steninge Slottsby och nära intill Steninge slott ligger den ståtliga stenladugården. Stenladan byggdes av Oscar von Otter år 1873, ett årtal som även pryder utsidan av byggnadens ingång.
Här samsas heminredning med kultur och restaurangverksamhet i en unik och historisk miljö. Du kan köpa allt för köket, vardagsrummet, badrummet och det dukade bordet. Här hittar du också vackra blommor, plantor, träd, kransar, växter, trädgårdsböcker och ytterkrukor. Alltså allt som behövs för att skapa en vacker och inbjudande trädgård.

steningeslottsby.se

Märsta centrum
I Märsta Centrum hittar du en härlig mix av butiker med allt du kan tänkas behöva för att underlätta din vardag. Här finner du även ett flertal klädbutiker, restauranger och caféer med både lunchservering och kvällsöppet, livsmedelsbutiker, bibliotek, apotek och läkarmottagning, med mera.
Besök Märsta Centrums hemsida för mer information och aktuella öppettider.

marstacentrum.se

Österby gård
Inte långt från Wenngarn ligger Österby gård och dess gårdsbutik. Här kan ni handla närproducerade varor från egna gården och från många andra gårdar och mathantverkare runt omkring.

osterbygard.se