fbpx

Lubbe och Danyel slår ett slag för viltmaten: ”Jakt är absolut kul, men främst jagar vi för att få bra kött”

Jaktprofilen Lubbe Garell och stjärnkocken Danyel Couet driver Shots & Pots, en populär YouTube-kanal där de låter tittarna följa med på jaktäventyr samtidigt som de lyfter den goda viltmaten enligt skog till bord-konceptet.

– Vi firar fem år nu på söndag faktiskt, säger Lubbe Garell och erkänner att det har blivit många timmars klippning under helgnätter.

Lubbe Garell hade precis klivit över 40-årsstrecket när han fick en förfrågan om att vara programledare för Jakt är jakts YouTube-kanal. Initialt tackade han nej eftersom magkänslan sade att den plattformen bara är för ungdomar, dock ändrade han sig och hoppade på YouTube-tåget till slut, något som många trogna prenumeranter är glada för.

– Jag tänkte att det kunde vara kul och att jag ändå ville göra ett försök, säger han.

Lubbe berättar att han trivdes framför kameran redan från start, dock ville han få in mera mat i produktionen och sökte därför nya vägar. Efter att en förhandling med en välbekant tv-kanal inte riktigt gick i lås så började han åter snegla mot YouTube.

– Jag tänkte att den enda chansen var att börja om där och det gjorde jag, säger han.

Lubbe skred till verket för att förverkliga sin vision om att blanda jakt och mat. Först ut var att kontakta en kock som kunde förgylla det fällda viltet ute på de framtida jaktresorna. Han beslöt sig för att fråga Danyel Couet som bland annat vunnit OS-guld med det svenska kocklandslaget och som även varit med och öppnat 20 restauranger de senaste 25 år, nu senast Allegrine som nyligen fick utmärkelsen Bib Gourmand från Guide Michelin, som en av två restauranger i Sverige.

– Han är själv jägare, vi har alltid kommit bra överens och han är jävligt duktig på att laga mat. Dessutom är han snygg och ett bra ansikte utåt medialt, säger Lubbe och skrattar.

Sedan dess har duon släppt avsnitt i strid ström, under lång tid varje vecka, varannan gång med fokus på jakt och varannan på mat. Han berättar om budskapet som de vill förmedla.

– Kanalen är inte bara för jägare, utan även för folk som är intresserade och vill förstå. Det här är jakt, så här går det till, dessa former finns. Varför, hur och när jagar man, och kanske framför allt: hur kan man ta reda på viltköttet efteråt?

– Det kanske låter förmätet, men jag tycker att ifall man inte kan ta hand om sitt djur efteråt så ska man inte jaga. Det är livsmedel vi håller på med.

Lubbe säger att vissa förmodligen tycker att han är övertydlig i bland, men understryker att det är viktigt att filmerna är för alla.

– Vi vill att folk ska fatta vad vi jägare håller på med. Vi är inga nöjesmördare eller annat som vi jägare ibland blir kallade. Jakt är absolut kul, men främst jagar vi för att få bra kött.

Vill göra viltköttet mer vardagligt

Och just fördelarna med viltkött är något som duon verkligen vill förmedla genom sina filmer. Lubbe ger som exempel att de vill att vilt ska bli ”svennemat”, som han uttrycker det.

– Det borde vara ett självklart val i folkhemmet. Varför inte äta vilt istället för tacos under fredagsmyset? frågar han sig.

Och tillägger:

– Det går i och för sig bra med viltfärs i tacosen!

För Lubbe och Danyel är det viktigt att lyfta frågan om hur man tar hand om viltet efter avslutad jakt. Foto: Shots & Pots

Dessutom vill duon få det mer vardagligt.

– Man ska inte spara det till nyår, man ska käka vilt på en tisdag. Lägg in läggen i ugnen och bränn av dem! Folk är dåliga på att ta hand om sitt viltkött, helt enkelt.

– Det finns fördomar om att det ska vara torrt et cetera. Jag åt just en dovbog innan jag satte mig i bilen, det är bland det saftigaste jag har ätit. Tillagar man det rätt så blir det fantastiskt.

Och under Swedish Game Fair så kommer ni möta era tittare. Vad kommer hända i er monter?

– Vi ska laga mat och förhoppningsvis visa hur man styckar ett vilt. Hur man tar tillvara på maten efter skottet, och tillagar det.

– Sedan kommer vi även berätta om oss och vad vi gör, prata om kokboken. Vi ser fram emot att träffa mässbesökarna, avslutar Lubbe Garell.