fbpx

Agria Swedish Game Fair Cup lockar stort intresse: ”Vill lyfta fram retrievern som jakthund”

Agria Swedish Game Fair Cup är en tävling, ett så kallat Working Test, där man tävlar i apportering genom olika stationer vars utförande är präglade av jaktliga situationer. Evenemanget har snabbt blivit ett populärt inslag och startplatserna fylldes även den här gången upp redan efter ett par timmar.

– En stor del av charmen med tävlingen är det stora engagemanget från alla deltagare, säger Bitte Sjöblom, initiativtagare till Agria Swedish Game Fair Cup.

Bitte berättar att hon genom åren ofta har varit på de brittiska öarna och där slagits av hur duktiga de är på att ordna hundevenemang. En idé började därför gro om att göra något liknande på svenska mässor, och det med högklassiga engelska domare.

– Första gången gjordes det i samarbete med en jaktmässa på Elmia och i samarbete med SSRK Småland, minns Bitte.

Och fortsätter:

– Vi hade förmånen att genom kontakter lyckas bjuda hit Bill Meldrum som på den tiden var “game keeper” på Sandringham och hundansvarig hos nu bortgångna Queen Elisabeth.

Några år passerade, men Bitte kunde inte släppa tanken på ett arrangemang med brittisk touch som lyfte fram retrievern som jakthund. Bitte, som vid tidpunkten var ordförande i Labradorklubben, tog kontakt med Swedish Game Fair för att sälja in sin idé. Eftersom de siktade på att bjuda in högprofilerade domare, från till exempel Storbritannien, behövdes dock ytterligare en sponsor.

– Jag kontaktade min vän, Agria-ombudet Patricia Nordbäck. Vi gjorde ett sponsorsförslag som Agria accepterade, därav namnet, Agria Swedish Game Fair Cup.

Rutinerade och skickliga domare på plats!

Folkfest för hundintresserade

Mässan ville helst ha ett arrangemang över de tre mässdagarna och därför blev det en lagtävling, för övrigt den första större i sitt slag i Sverige, samt en individuell tävling den sista dagen. Evenemanget har snabbt utvecklats till att bli ett utomordentligt populärt arrangemang och ordnas i samarbete med klubbar inom SKK/SSRK-organisationen. SKK och SSRK finns också med i montrar på mässan.

– Målsättningen är också att ha ett samarbete med några inom SSRK:s organisation, lokalavdelning och/eller rasklubbar. Till exempel har Labradorklubben och Flatcoated Retrieverklubben har varit med oss, liksom SSRK Östra, säger Bitte och berättar att de gärna tar emot ytterligare hjälp utifrån.
– Vi behöver ett stort antal funktionärer, så det blir ett stort arrangemang och lite av en populär folkfest där hundintresserade kan se hur man kan arbeta och tävla med sin retriever på en hög nivå.

Vad brukar ni få för respons? 

– Den har varit otroligt fin! I närliggande område undviker man att ha arrangemang den helgen. Alla vill nämligen vara med på mässan och Agria-cupen, säger Bitte.

Nu hoppas arrangörerna på många nyfikna åskådare och jobbar ständigt för att göra det så publikvänligt som det någonsin går.

– Publiken kan vänta sig underhållning, följa vissa lag och heja på, ställa frågor, skapa sig en egen uppfattning, och bli sugna på att delta i framtiden! avslutar Bitte Sjöblom.