fbpx

Vinterjakt på ripa i januari: ”Något man bör uppleva någon gång i livet”

Dressören och instruktören Mattias Westerlund från Hundskolan Vision och Webdog skriver den här gången om korta dagar med lite dagsljus, skygga fåglar, kyla, snö, skytte, skidor och fågelhundar. Det handlar kort och gott om något som alla bör vara med om minst en gång i livet, nämligen vinterjakt på ripa i januari.

Att söka och hitta ripor tidigt på året är något man bör uppleva någon gång i livet. Under vinterjakten tidigt på året är chanserna få. Man har ofta bara en möjlighet under dagen och det finns inga utrymmen för misstag. Men nu kan det också ges några väldigt fina tillfällen att jaga ripa, om förutsättningarna är de rätta. För den som har tänkt sig jaga ripa i fjällen i januari och februari så kan extra förberedelser av både utrustning, sig själv och hunden komma väl till pass.

Hundarbete på vinterfjället
Det finns en hel del att reflektera kring hundarbetet vid vinterjakt. Hundarna ska klara att arbeta, gå mot vind (oftast i ganska kall väderlek), springa och söka och arbeta outtröttligt mot vinden, för att sedan stanna till och känna riporna. Även när hunden lyckats precisera fåglarna och hålla ståndet så kan riporna kanske gå när jägaren är på väg upp, om inte ska hunden djärvt gå på tills fåglarna går upp. Hunden måste sedan stanna på kommando, och man har bara några sekunder på sig att skjuta. Här är det nog ännu viktigare att hunden har stoppet, detta eftersom skottchansen snabbt kan vara borta. Om hunden skulle stöta en fågel, om man skulle bomma, eller om man bara inte får till en jaktbar situation på en jakt under hösten, så kan man ha tur och få fler chanser på nya situationer. Under vinterjakten tidigt på året ges nästan aldrig några sådana chanser, man har ofta bara en möjlighet under dagen. Om man har flera hundar med sig ut, tänk på att ha täcken så att hundarna håller sig varma. Det kan också vara ett problem att få hundarna att dricka vid kalla temperaturer.

Ripjakt i januari med stående fågelhund är något som man bör testa åtminstone en gång under sitt jägarliv.

Apportering i snö är också något man behöver träna på. I de här situationerna kan fåglarna försvinna ner i en halv meter lössnö. Här har jag sett hundar, som gör sina första apporter och inte har tränat på det här, springa förbi hålet i snön och knappt hittar fågeln. Det här behöver man alltså lägga extra träning på.

Hur hittar man vinterripan?
Vid den här tiden på året går fåglarna ihop i flockar, centrerar sig och blir mer stationära. De är mer skygga än på hösten. Att känna till jaktområdet vid vinterjakt kommer innebära en fördel. Man ska tänka på att det kan skilja en del mellan jakt på fjällripa och dalripa, både vad gäller hur riporna beter sig och hur lätt det är för dig och hunden att ta sig fram i terrängen. Vädret växlar fortare på kalfjället, men där kan det ibland vara lättare att ta sig fram både för dig och hunden. Dalripan kan upplevas skyggare och söker sig gärna till fjällbjörkområden med djup snö som inte alltid är så lättframkomliga.

Att med hagelgevär, skidor och stavar åka fram, och samtidigt träffa när riporna flyger upp, det kräver träning.

Skidåkning, hundförare och skytt
Att kunna gå fram på ett par skidor till hunden med ett hagelvapen och säga “ja” och hunden ska resa och sen ska du fälla, eller kanske skida nerför, resa hunden och sedan fälla kräver träning. Den här typen av träning är ju inget man kan göra på en skjutbana, utan ska man bli framgångsrik på det här så måste man träna på den här typen av skytte för att lyckas. Tänk på att både träna och skjuta in vapnet i kyla. Både ditt skytte och utrustningen kan bete sig annorlunda i minusgrader. Vinden på kalfjället kan göra skyttet svårare så kan man få till träning i vind så kommer man garanterat ha bättre förutsättningar under jakten. Det är också bra att träna in skyttet med de kläder man ska ha på sig, till exempel med tjockt underställ och vantar som ska tas av och skytte med skidor på fötterna. Det kommer vara en utmaning i sig att hålla koll på vantar, stavar och gevär samtidigt som man ska ha full kontroll på hunden, speciellt om man inte har provat tidigare!

Säkerhet – utrustning och planering
I början på året går väderväxlingarna fort och mörkret faller snabbt. Är man inte van att vistas långt uppe i norr så kan det knappa dagsljuset komma lite som en överraskning. Tänk på att ge er ut tidigt på dagen. Åk ut med ljuset både när ni flyttar er mot jaktområdet och när ni startar dagens jakt. Det kan framstå som självklart, men många har överrumplats av mörkret. Vädret är nyckfullt i fjällvärlden den här tiden på året så håll koll på väderprognosen och respektera den. Kylan kan vara sträng, det sliter på utrustningen och då ställs det extra höga krav på att allt är i bra ordning. Glöm inte att hundens säkerhet kommer först. Även om täcken och värmedynor skyddar kroppen så kan för sträng kyla vara ansträngande för hundens luftvägar. Skotrar kan sluta fungera och kälkar gå sönder. Här gäller det att vara väl förberedd och själv ha kontrollerat all utrustning innan man far ut. Åk inte ut mot jaktområdet sen eftermiddag. Ta istället kvällen till att kontrollera utrustningen och ge er av tidigt på morgonen. Det är en bra tumregel, speciellt om det är ett nytt område ni ska jaga i.

Grundläggande kunskaper 

En bra GPS är ovärderlig i alpin fjällmiljö, men ha alltid med en helt vanlig kompass. Även om det sällan behövs så är grundläggande kunskaper om fjällsäkerhet, som lavinkunskap och hur du gör en bivack, grundläggande. Glöm heller inte att berätta för någon vilket område ni ska jaga i och planen för att ta er ut och hem. Ni kommer vistas i en alpin fjällmiljö, där vädret kan växla snabbt, då kommer säkerheten och hundens hälsa alltid först.

Med detta sagt så kan en gnistrande vinterdag med en stående fågelhund och jakt på ripa vara ett av de mer svårslagna upplevelserna i vår fjällvärld. En upplevelse som med rätt förberedelser varmt kan rekommenderas i varje jaktkarriär!

Ripjakt i januari i Lappland är något speciellt! 

Fotnot: Artikeln är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.