fbpx

Vikten av effektivt kamouflage under älgjakten

Älghundsföraren är ju en jägare som ofta får smyga sig mycket nära viltet för att få en skottchans – och därför har allt fler hundförare insett att kläder med ett bra kamouflage är en stor fördel vid älgjakt. Men som hundförare vill man ju vara väl synlig inför sina jaktkamrater och därför behöver man även en signalfärg som kan ses av människan men inte av viltet. Magasin Vildmarken har tittat närmare på Härkilas nya Moose Hunter-kläder.

Jackan och byxan är tillverkade i ett tyst och lätt laminerat Gore-Tex-tyg. Alla fickor har vattentäta blixtlås vilket gör att fickorna blir vattentäta. För att optimera andningen så finns det ventilationsöppningar på både byxan och jackan. Dessutom använder Härkila nätfoder vilket gör att plaggen också får en fin andningsfunktion (jacka 6 495 kr,
byxa 4 995 kr).

I Moose Hunter 2.0-serien finns också en vindtät fleecejacka som även den är utrustad med extra ventilationsöppningar (2 995 kr).
Och som ett bra lager två-plagg så har man även tagit fram en mjuk tröja i stretchande fleece (2 295 kr). Det finns även handskar och två kepsar som är anpassade i serien. I samma serie finns även Gore-Tex-kängor som är tillverkade i ett urstarkt Cordura-material, vilket gör att kängan blir underhållsfri. Den har vibramsulor med greppvänliga sulor. Invändigt så ligger det innersulor med extra dämpning. Vikten är endast 750 gr för storlek 43. Härkila lämnar 2 års garanti på denna känga (3 495 kr).

Hölsterryggsäck med många funktioner

Härkila har även tagit fram en hölsterryggsäck i denna serie. Vapenhölstret är avtagbart så att säcken går att använda utan hölster. Den har ett utvecklat bärsystem där man får avbärning på höfterna så att ryggen inte belastas. Det är en distans mellan ryggen och säcken så att man slipper bli svettig på ryggen. På båda sidorna och på bärsystemet finns ett MOLLE-system så man kan fästa på utrustning och fickor. En hållare för telefon/GPS medföljer.

Invändigt finns en större ficka och bak på säcken finns resårremmar ifall man vill fästa upp något klädesplagg. Bröstremmen är justerbar i höjdled och rem för att fästa upp radion på de ventilerade bärremmarna. Moose Hunter-säcken har endast två blixtlås, vilket gör att den skall hålla hård användning under många år.

Fotnot: Artikeln är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.