fbpx

Vargforskning beviljas projektpengar

Under tisdagen blev det klart vilka forskningsprojekt som får finansiering från Viltvårdsfonden. En av projekten som får medel ska bland annat undersöka hur den legala vargjakten har påverkat vargpopulationens tillväxt och rumsliga fördelning.

Projektet har beviljats 2 995 000 kronor och genomförs inom Skandulvs ramar. I projektbeskrivningen kan man läsa att vargstammen i Skandinavien har fördubblats under de senaste fem åren.

”I vissa områden är tätheten jämförbar med den i mättade populationer. Det innebär en risk för betydande påverkan på ekosystemet: färre bytesdjur påverkar i slutändan vegetationen, konkurrensen med andra köttätande arter ökar och konflikterna med människor intensifieras.”

De andra finansierade projekten handlar bland annat om klövviltets födoresurs, verktyg för skrämsel av hjortdjur och utveckling av modeller som kan visa hur olika jaktuttag påverkar gråsälen.

– Gemensamt är att de ligger i linje med de behov av forskningsbaserad kunskap till stöd för viltförvaltningen som efterfrågas i Naturvårdsverket forskningsstrategi för Viltvårdsfonden, säger Anders Lundvall, forskningssekreterare på Naturvårdsverket.

Fotnot: Nyheten presenteras i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.