fbpx

Var rädd om din hund under högtiderna

Jul och nyår är årliga höjdpunkter för väldigt många av oss, men tyvärr är det även tradition att landets veterinärer under den veckan får ta emot alldeles för många hundar och/eller katter som på ett eller annat sätt farit illa av festligheterna. Våra vänner från Svedea vet hur man kan skydda sina fyrbenta vänner.

Genom åren har Svedea sett många exempel på saker som framstår som trevliga för oss människor, men som rent av kan vara livsfarliga för våra hundar och katter. Exempel på detta kan vara trasiga julgranskulor, deg till lussebullar, fet julmat, granglitter, russin och choklad.

– Mycket av det vi människor njuter av under julen kan vara farligt för våra husdjur. Att choklad kan vara giftigt vet nästan alla, men det gäller även nötter, russin och vissa vanliga julblommor. Vi får varje år in skadeanmälningar från hund- och kattägare vars djur tuggat i sig något som gör dem sjuka, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkringar på Svedea, i ett pressmeddelande.

Även alkoholförgiftade husdjur är vanligare än vad man tror, och då handlar det företrädesvis om jäsande deg som bildar alkohol. Enligt Svedea har det funnits fall där promillehalten har uppgått till fyra, alltså en kraftig berusning. Och att chokladaskar kan vara förrädiska är det säkert många som håller med om, men för våra hundar kan det vara direkt livshotande.

Årets jobbigaste tid för hundar

Om julen innebär fet mat och prassliga ting så väntar det mer högljudda faror en vecka senare. Nyår är den jobbigaste tiden för våra hundar. Deras känsliga hörselorgan gör att de kan höra ljud på fyra gånger så långt avstånd som vi människor.

– Vi människor kan inte föreställa oss hur en hund upplever fyrverkerispektaklet under nyår. Men det vi vet är att deras sinnen är mycket mer avancerade än våra. Och det gäller inte bara hörseln. Hundar kan bli rädda både av blixtrandet på himlen och doften av krut, säger Odd Einar Bruem.

Och fortsätter:

– Att vänja sin hund vid plötsliga smällar och höga ljud kräver tid och tålamod. Då får man börja försiktigt med störande ljud och belöna hunden för framstegen. Ljuden kan därefter successivt bytas mot högre och till slut har du vant din hund. Det finns olika ljudspår att ladda ner från webben som är bra att träna med, säger Odd Einar.

Svedea tipsar: Tolv saker att hålla husdjuren borta från i jul

  • Fet och salt mat generellt
  • Blommor som julros och julstjärna
  • Choklad, ju högre kakaohalt desto farligare
  • Russin och vindruvor
  • Levande ljus kan lätt vältas
  • Nötter kan vara giftiga (macadamianöt) eller fastna
  • Benrester från kött som kotletter och revbensspjäll
  • Deg till lussebullar som kan fortsätta jäsa i magen
  • Lök – alla sorter
  • Huvudvärkstabletter är skadligt och får inte ligga framme
  • Julgranskulor kan spricka och det är lätt att skära sig
  • Paketsnören och glitter

Om djuret drabbas av skada

Visar hunden eller katten symtom på att den fått i sig något olämpligt bör du kontakta en digital veterinär som kan göra en första bedömning. Lyssna på rådet och vänta med att åka till en djurklinik tills du blir uppmanad att göra det.

Så skyddar du hunden runt nyår

Även om du inte hinner träna hunden för nyårssmällarna finns några åtgärder du kan ta till. Här är Svedeas och hundpsykologen Carro Alupos bästa tips:

  1. Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.
  2. Se till att hunden är rastad i god tid och gå inte ut runt tolvslaget.
  3. När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Smällandet kan pågå dagar både innan och efter nyårsafton.
  4. Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.
  5. Förbered hemmet – dra ner persienner och ljuddämpa så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet.
  6. Ljuddämpande åtgärder – tungt tyg dämpar ljud bra. Fetvadd eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.
  7. Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro. Och underskatta inte närhet och beröring, gärna massage.
  8. Ömka inte din hund – det bekräftar bara hundens rädsla. 
  9. Var nära din hund – så den känner ditt stöd.

Källa: Svedea

Fotnot: Nyheten är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.