fbpx

TIPSTRIKE och ECOSTRIKE ansluter till Norma Silencer Series

Att jaga med kort gevärspipa är numera nästan lika vanligt som att göra det med en gevärspipa i standardlängd. Det många dock inte känner till är att jaktammunition är optimerad för standardpipor, närmare bestämt 61 cm, medan många med gevärspipor, ofta så korta som 50 cm, tappar vad gäller effekt. Norma råder bot på detta med Norma Silencer Series – som nu växer ytterligare.

När man kortar en gevärspipa från standardlängd, från fabrik eller i efterhand, så minskar effekten och likaså precisionen av standardammunitionen som man väljer att skjuta med. Anledningen till det är att skillnaden i längd gör det omöjligt för krutet att helt brinna ut innan kulan lämnar mynningen, något som dramatiskt minskar ammunitionens effekt och ger ett ökat tryck vid mynningen – och inte minst krutrester som med tiden kommer att fräta sönder din dämpare i förväg. Och det är just därför Norma väljer att kalla sin nya serie av jaktkulor för ”Norma Silencer Series”, inte för att den är tyst, utan för att den helt enkelt är fördelaktig för dig som använder ljuddämpare.

Normas ballistiska avdelning har lagt ner mycket tid för att kartlägga effektförlusten hos den växande trenden med korta pipor. Exempelvis visar de att varje kapad centimeter på pipan (från CIP-standard 61 cm) innebär 2,5 meter per sekunds förlust. En pipa på 51 cm skulle med andra ord tappa 25 meter per sekund, och i samma takt tappa effekt och viss precision.

I Norma Silencer Series var under 2020 den världsrenommerade Oryx först ut, då kallad Oryx Silencer. Nu följs serien upp med två nya medlemmar, den blyfria ECOSTRIKE och den snabbexpanderade drevjaktsfavoriten TIPSTRIKE. De nya ”trimmade” versionerna av hela serien ger tillbaka större delen av den effekt som du tappar av att korta din pipa, och till och med lite extra kraft om du endast kortat pipan en gnutta. Patronerna ger ett minskat mynningstryck, vilket i förlängningen gör att livslängden på ljuddämparen blir längre.

Nya generationens knall-och-fall-kula

TIPSTRIKE är utvecklad för en så kallad knall-och-fall-effekt och med sin polymerspets och främre tunna kulmantel säkerställs en snabb expansion när kulan träffar viltet. Manteln är förstärkt med ett mekaniskt blylås, vilket upprätthåller en hög restvikt, och säkerställer penetration även vid träff på ben eller hård muskelvävnad. Som tidigare nämnts är den en favorit för många drevjaktsjägare, och jakter där ett omedelbart stopp är av yppersta vikt.

Det blyfria alternativet för ljuddämpare och korta gevärspipor

ECOSTRIKE erbjuder det senaste inom blyfri teknologi och denna kopparkula uppvisar enastående precision under alla förhållanden. Djup penetration, nästan 100 % restvikt och ett högt BC. I kulan har blyet ersatts av koppar och nickel, vilket gör kulan lättare och förhindrar den från att fragmenteras. ECOSTRIKE är det blyfria valet för jakt på medium- till storvilt på grund av dess utmärkta förmåga att expandera både i lägre och högre hastigheter. ECOSTRIKE Silencer kommer att lanseras under hösten 2021.

Unikt utseende

Lanseringen av Oryx Silencer har verkligen slagit svallvågor på marknaden, inte minst för dess unika utseende. Förutom de positiva effekterna har den nya serien av patroner dessutom ett utseende utöver det vanliga. Hylsorna är mörkt gråtonade, nästan svarta, vilket ger ett riktigt läckert utseende och förhindrar att man inte förväxlar dem med standardammunition. I samband med deras lanseringsfilm, där lågorna slår högt och lågt, förstår vi att det handlar om att symbolisera den minskade mynningsflamman, något som de i filmen demonstrerar med sin höghastighetskamera.

TIPSTRIKE Silencer kommer under första året i 308 Win och 30-06 Springfield, ECOSTRIKE Silencer i 308 Win, 30-06 Springfield och 8×57 JS.

Båda patronerna kommer att finnas tillgängliga i butik under hösten 2021.

Fotnot: Artikeln är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.