fbpx

Stor längtan efter framtida mässdagar

Väntan har varit lång, men när våren möter sommaren är det åter dags för Swedish Game Fair igen, den här gången på en plats som kan ta mässan till nya höjder. Magasin Vildmarken ringde upp mässgeneral Torbjörn Larsson för att höra hur hans dagar ser ut just nu.

– Det har varit blandade sommardagar där vi tagit ”instick” med att planera inför nästa års mässa. Det är mycket jobb med att planera ett nytt mässområde. Det som kan kännas självklart för en mässbesökare eller utställare ligger det mycket jobb bakom för att skapa just en enkel logistik och bra upplevelse för alla, säger han.

Torbjörn Larsson berättar att pandemin har varit tuff för hela mässbranschen och det har inte blivit bättre av att både myndigheter och regering har haft svårt att ge klara besked.

– Det finns inget positivt med att lägga ner verksamheter, men samtidigt så måste man se möjligheter. Vi har tagit vara på varje möjlighet för att bygga något positivt. Som företag måste man se möjligheter även när det är tuffa tider. Men nej, som helhet så har pandemin gjort det jobbigt för många företag och anställda i mässbranschen.

Och den stora snackisen just nu är givetvis flytten till Skokloster. Torbjörn Larsson minns Tullgarn med värme, men är samtidigt exalterad över vad det nya mässområdet skapar för möjligheter.

– Tullgarns slott är en fantastisk plats för en Game Fair. I jägarkretsar så kallas Swedish Game Fair för just Tullgarnsmässan, vilket säger ganska mycket om platsen, säger han.

Och fortsätter:

– Området har allt från det kungliga slottet, parken och närheten till vatten och natur. Vi har haft ett otroligt bra stöd från Hovstaterna, vilket var en förutsättning för att lyckas med ett sådant stort projekt. Det är många trevliga minnen från både platsen och människorna på Tullgarn som vi tar med oss.

Och vad föranledde flytten?

– Vi behövde större ytor när mässan växte, men det som var spiken i kistan var när länsstyrelsen stoppade skyttet. Under nästan 20 års tid har vi löst alla utmaningar med skyttet, vi har dämpat ljudnivån, vi använder miljöduvor, stålhagel med mera.

– En extern ornitolog har inventerat fågellivet och visat på att det inte finns någon påverkan. Men tyvärr så kom vi inte framåt. Samtidigt ska det sägas att det finns tjänstemän inom länsstyrelsen som var proaktiva och ville hitta lösningar. Det blir konstigt när få människor kan påverka så mycket.

Mycket att se fram emot

Torbjörn berättar att Skokloster fanns med i planerna redan för 20 år sedan – och att besökarna har mycket att se fram emot.

– Det är riktigt kul att mässan flyttar just till Skokloster.

– Besökarna kommer självklart att få se ett nytt och utvecklat skjutfält, stora ytor för båtar och fiske, större ytor med restauranger och mötesplatser. Vi har nya samarbetsavtal med till exempel med Svenska Skyttesportförbundet och Svenska Bågjägareförbundet med flera.

– Redan idag har vi fler hundklubbar anmälda än någon gång tidigare. Och självklart så har vi Skokloster slott som fond till hela mässan. Slottet är det största privata palats som någonsin har byggts i Sverige, säger Torbjörn Larsson.

Bästa från landsbygden

Efter två års ”lock down” så märker Torbjörn tydligt av den längtan som både besökare och utställare känner just nu – och även Torbjörn och arrangörsstaben längtar efter att få visa upp en ny version av mässan och ta den till nästa nivå.

– Vi har kommit till Skokloster för att stanna och det kommer besökarna att märka. Vi kommer stegvis att skapa möjlighet för boende, camping och helheten i att uppleva en riktig Game Fair. Man ska känna att Sverige visar upp sitt bästa från ladsbyggden när det gäller natur från vatten, skog och till bord. Redan idag har flera av våra största utställare bokat större montrar en tidigare, vilket understryker det stora intresset.

Slutligen, vad får man absolut inte missa?

– Det finns massor av saker man inte får missa, därför råder vi alla besökare att stanna minst två dagar. Vi har utställare som kommer visa upp nyheter och dessutom så finns det många aktiviteter som man inte vill gå miste om; Browning Sverige står värd för årets skytteshow med världsrekordhållaren Rainero Testa från Italien

– Men även hundparaden, hundutställningar, skjutfältet, bilutställningen, fisket, båtarna, maten och drycken, ja det finns mycket man inte får missa, säger Torbjörn Larsson.

Fotnot: Swedish Game Fair 2022 äger rum mellan 26-28 maj. Fortsätt följa oss för kontinuerliga uppdateringar inför mässan. Artikeln är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.