fbpx

Recension: ShotKam 5.0

Mitt i den stundande drevjaktssäsongen ramlade det in nya prylar på Magasin Vildmarkens redaktion. Den här gången innehöll paketet en kompakt vapenkamera från amerikanska ShotKam, något som genast packades med till helgens dov- och vildsvinsjakt i södra Sverige.

ShotKam är från början utvecklad i utbildningssyfte med skytteträning för hagelskyttar i fokus. Med kameran kan du ställa in ett hårkors för var du siktar och i slowmotion fånga dina hagelsvärmar mot de flygande lerduvorna. Med hjälp av filmklippen kan du därefter studera din framförhållning och träffbild och på så vis utvecklas som skytt. Produkten är redan en uppskattad produkt hos många jägare – både hagel- och kulgevärsskyttar – och utvecklingen har fortsatt ytterligare. I denna artikel har vi valt att testa ShotKam på kul- och kombivapen, och till våren kommer vi även testa den på lerduvor.

Jag tänkte först skriva att det formligen kryllar av olika vapenkameror på marknaden, men sedan ångrade jag mig snabbt, för om vi ska vara riktigt ärliga så gör det ju faktiskt inte det. Det finns gott om alternativ vad gäller soft airguns och paintball, detta eftersom de har växt sig enormt populära bland den yngre generationen, men kameror som håller rent mekaniskt för klass 1-vapen finns det betydligt mindre av.

Fyra gångers zoom

Det finns förstås en uppsjö av actionkameror, vilket kan vara effektfullt på exempelvis fågeljakt där man skjuter på korta avstånd, men att montera exempelvis en GoPro eller Garmin Virb på bössan tappar snabbt sin charm vid all annan form av jakt med kulvapen. ShotKam har en optisk fyra gångers-förstoring och ger därför en klarare bild på viltet du siktar på. Vi tog med en kamera till en drevjakt i Sörmland där både dov och vildsvin stod på menyn och tog skott på varierande avstånd. Man får faktiskt en riktigt trevlig bild på 50 meter – och det vore att pressa det att tro att man får en schysst bild över 100 meter. Men begränsningen är att den bara levererar 1080p i kvalitet, och det är en ganska ruff och pixlig full-HD med något som verkar vara en digital extra skärpa som ligger på. Jag kanske är ute och cyklar, men då kameran är utvecklad för hagelskytte, där man skjuter på 20-30 meter, är detta fullt tillräckligt och skärpan är tilltagen för att se dina hagelsvärmar och lerduva, inte en hjort på 100+ meter. Men vem vet, nästa version kanske kommer med 4K, då snackar vi!

Redo för olika jaktformer

ShotKam är utformad för att vara lättanvänd, oavsett i vilken situation du befinner dig, med eller utan handskar, blött, kallt eller varmt. Du har ett vattentätt kamerahus och en, bara en, knapp att trycka på. ShotKam lever upp till sitt namn då kamerans huvudsakliga inspelningsfunktion är att göra det när det smäller, med några sekunder före och några efter. Med en variation av inställningar i mobilappen kan du justera hur lång inspelningstid före/efter du önskar, genom att välja olika ”skyttelägen” där exempelvis ”Ground Game” har ett visst antal förinställda sekunder, medan ”Clay shooting” har ett annat.

I Ground Game-läget startar du kamerans stand-by-läge med ett knapptryck. Händer det inget på fem minuter så lägger den sig i viloläge, men med ett klapp på gevärsstocken så vaknar den igen på någon sekund. Det hela är väldigt smidigt och du ska teoretiskt kunna ha kameran i påslaget läge hela dagen. Jag testade detta under en rådjursjakt, slängde på den strax efter klockan 08.00 på morgonen, men den var redan slut i batteri vid 13-tiden. Så batteriet räcker länge, men inte hela dagen, i varje fall inte i Ground Game-läget i omkring 4-5 plusgrader. Batteriet är inbyggt och går med andra ord inte att byta ut i fält, men det går att stoppa i en powerbank och stödladda lite om det kniper.

Det jag istället gjorde vid test på drevjakt var att jag startade standby-läget när det började hetta till, exempelvis när hunden skällde i granplanteringen framför mig. Jag gjorde mig redo, och hände det inget på några minuter så stängde jag av den igen.

Men de gångerna som saker händer direkt, eller när du absolut inte vill missa något, eller filma ett vilt du inte tänker skjuta, kan du från avstängt läge dubbelklicka på knappen. Då spelar kameran manuellt in film tills du stänger av den.

Att fästa på sin gevärspipa

Fästet till kameran som följer med är ett 12 gauge-fäste, alltså för hagelgevärspipa. Det finns bland annat även ett 20 gauge-fäste för montering på mindre hagelgevär, men som också passar fint på gevärspipan. Men eftersom jag använder en relativt kort gevärspipa med monterad ljuddämpare så får inte kameran plats mellan stock och ljuddämpare, därför fick jag vara lite kreativ. Jag öppnade 12-gauge-fästet maximalt och lyckades dra åt det på tuben av mitt drevjaktssikte. Det var kanske inte helt optimalt, men som bekant har nöden ingen lag. Då kameran är rund finns det en hel uppsjö av andra fästen för ficklampor som man kan använda istället.

Jag nämnde tidigare att ShotKam kommer förinställd med ett hårkors i filmen, ett kors som du kan växla mellan olika riktmedel, men också justera platsen på så att det överensstämmer med din inskjutning. Det är förstås roligt att se var du siktade och att analysera ditt eget skytte i efterhand. Det gäller dock att vara noga med justeringen för om punkten ligger lite fel så sabbar det förstås hela funktionen. Eftersom mitt montage inte var riktigt hundraprocentigt så spelade jag in majoriteten av mitt material utan riktmedel, något jag tycker ger en bättre filmupplevelse oavsett.

Om bildkvaliteten hade varit något skarpare så hade en riktigt trevlig produkt blivit ännu bättre, men hur som helst är detta en produkt som vi definitivt kan rekommendera!

Fotnot: Artikeln är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.