fbpx

Recension: Leica Rangemaster CRF 2400-R

En avståndsmätare borde ingå i varje jägares standardutrustning – att avgöra avstånd är nämligen ett av de svåraste momenten som jägare ställs inför. Leica Rangemaster CRF 2400-R är ett lätt och handhållet mästerverk som absolut kan mäta sig med de absolut bästa i genren.

Vet du avståndet kan du enklare bedöma vad det är för vilt du ser, vilken storlek det har och på så vis, i vissa fall, avgöra om viltet är skjutbart och ifall det är ett säkert skott. Om jag smyger efter råbock, sitter på älgpass eller är iväg på ett actionfyllt drevjaktspass i Sörmland så är avståndsmätaren alltid med. Väl på pass brukar jag i regel ta ut avståndet till vissa referenspunkter. Då kan jag lägga in dessa avstånd i bakhuvudet, exempelvis att det är 120 meter till skogslinjen, eller vid just den där grästuvan har jag 50 meter – och därmed snabbare kunna bedöma viltet och skottsituationen om den väl uppstår.

Vid smygjakt kan distanserna vara långa och att ha en avståndsmätare med lite extra kräm i ger en rejäl fördel. Dess fulla namn, CRF 2400-R, står för antalet yards som den maximalt kan mäta. 2 400 yards motsvarar ungefär 2 000 meter. Jag har försökt att mäta så långt, men den får såklart slita på sådana extrema avstånd, i varje fall handhållet. Men att mäta 500, 700 eller för den delen 1000 meter, det gör den på någon sekund – och det hör inte till vanligheterna för avståndsmätare i denna storlek.

Leica Rangemaster CRF 2400-R

Krispig och lätt

Optiken är, trots sin ringa storlek på 24 millimeters objektivdiameter, kort och gott fenomenal. Har du ingen handkikare med dig så kommer du långt med denna lilla enhet i fickan. Den har 7 x fast förstoring, ett bra synfält och krispig skärpa. Den har en kompakt storlek med dimensioner på 113 x 75 x 34 mm och tack vare sin kolfiberkonstruktion har den en vikt på endast 180 gram, med en trevlig greppyta.

Genom att hålla in knappen kan du även mäta avstånd ”löpande”. Följer du exempelvis ett djur som springer från eller mot dig kan du genom ”SCAN mode” få avstånd som uppdateras så länge knappen hålls inne. Detta är något som exempelvis är användbart om du jagar med en kompis. Jaktkompisen kan då mäta på älgen som närmar sig och du kan ta skottet när den är på exempelvis 100 meter. Leica Rangemaster drivs av ett 3V litium CR2-batteri och kommer med både bärrem och en vadderad väska.

Avståndsmätarnas avståndsmätare?

Att få dela några veckor tillsammans med denna lilla nätta avståndsmätare från Leica har varit en ren fröjd och det är en produkt som vi varmt kan rekommendera. Frågan är om den inte till och med är avståndsmätarnas avståndsmätare?

Fotnot: Artikeln är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.