fbpx

Rävens dvärgbandmask hittad i Kungsbacka: ”Risken att bli sjuk är minimal”

Rävens dvärgbandmask hittades i ett nytt område i samband med en ny landsomfattande övervakning som påbörjades under 2021.

I ett pressmeddelande skriver Statens Veterinärmedicinska Anstalt om upptäckten och rävspillningen som plockades i Kungsbacka i augusti. Provet togs i närheten av Källåsberget i Kungsbacka kommun och har nu analyserats med PCR vid SVA.

Vidare informerar de att Kungsbackaborna generellt inte behöver vidta några speciella åtgärder, men tillägger att jakthundar i smittade områden kan behöva avmaskas mer frekvent.

– Risken att bli sjuk är minimal och ingen behöver därför vara orolig. Att tvätta händerna innan man lagar mat och äter minskar risken för många olika slags smittor. På krisinformation.se finns väldigt många frågor om dvärgbandmasken besvarade, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA, i en kommentar.  

En ny övervakning, som utförs av SVA med finansiering av Jordbruksverket, har påbörjats 2021 för att få en uppdaterad bild på förekomst och utbredning av denna parasit. Övervakningen är tänkt att pågå under tre år och 3 000 analyser.

Fotnot: Nyheten är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.