fbpx

Mattias Westerlund om: Vikten av apportering och de första viktiga stegen i träningen

Hundskolan Visions ägare, dressör och instruktör Mattias Westerlund har under många år varit ett uppskattat inslag på Swedish Game Fair. Framöver kommer han här med jämna mellanrum att dela med sig av tips och råd för jakthunden i träning och jakt. Den här gången tar han upp de första viktiga stegen i apporteringen.

Stående fågelhundar, retrievers och spaniels ska behärska apportering. Vid jakt ska vi alltid snabbt och säkert hämta in vilt, och skulle du skadeskjuta så är en bra apportör en ovärderlig hjälp när viltet ofta går undan och gömmer sig, eller som en skadeskjuten hare som är omöjlig för jägaren att hinna i kapp. Viktigt att tänka på i all apporteringsträning är att den går lugnt till och att hunden inte stressar eller piper. Tänk också på att apportörer ofta arbetar tillsammans med andra hundar och människor så att din hund tidigt lär sig vara lugn när andra hundar jobbar.

I den här första artikeln beskriver vi de första viktiga stegen i apporteringen. Om man sakta och metodiskt arbetar igenom apporteringen och ger hunden tid så är det sällan problem. I kommande nummer kommer vi beskriva hur ni går vidare, hur man gör när hunden lärt in fel, eller man får bakslag i apporteringsarbetet.

Hur börjar man?

Apportering ska börjas tidigt, gärna under valptiden. Du har allt att vinna på att du ger dig och hunden chansen att tidigt och i små steg lära hunden rätt. Men det betyder inte att du ska forcera. Låt det ta tid, gå inte för fort fram!

apportering

Apporteringsgrunder, spontanapportering

För valpens del är det en bra början att starta apporteringsträningen genom att uppmuntra spontanapportering. I Hundskolan Vision lär vi först hundarna beteendet, i det här fallet spontanapportering, helt utan kommando. Det gör du inomhus i koppel utan störning. Ta hunden i koppel och lägg ut apporten så att hunden ser, visa sen hunden apporten och beröm när hunden plockar upp den. Eftersom avlämningar kommer vara ett viktigt moment så är det bra att träna in det redan här. Få valpen att lämna apporten på ett kommando du väljer. “Tack”, “loss”, valet är ditt.

Eftersom hunden är kopplad kan den inte springa iväg med apporten om den skulle vilja det. Det gör att du inte kommer behöva “fya” och säga nej till din hund i onödan, du ger den helt enkelt inte chansen att springa iväg. För en bytesmedveten hund så kan det vara avgörande.

Kommandot “apport”

I all hundträning med Hundskolan Vision så lär vi först in beteendet och lägger sen på kommandot. När hunden förstår att den ska plocka upp eller ta dummyn i munnen så är det dags att börja med kommandot “apport”, eller det kommando du väljer. Lägg på kommandot/ordet och visa hunden så att den apporterar. Det ska ske inom ett par sekunder för optimal inlärning.

Tänk att målet till en början är att få valpen/hunden att apportera en dummy med kommandot “apport” och sen släppa på kommandot “tack”, inomhus i koppel, utan störning. Så fort du ändrat övningen så har du ökat svårighetsgraden, i det här fallet med att lägga till ett kommando.

apportträning

Apport, gripa, bära – fortsättning

När hunden kan kommandot “apport” och kan bära apporten så är det dags att göra övningen svårare. Träningen fortsätter inomhus men nu börjar det bli dags att träna apporteringen utan koppel. Tänk på att det är extra viktigt att det inte finns störningar eftersom övningen nu blir svårare och hunden kan tänkas vilja springa iväg med apporten om beteendet inte är befäst. Om apporteringens alla delar (apport, gripa, bära och lämna) fungerar flera gånger inomhus så flyttar ni träningen utomhus. Eftersom det blir svårare för hunden bara att vara ute så måste övningen bli lättare. Apportera i koppel och utan störning på en plats hunden är van vid!

Avlämningar

Även om avlämningar kan anses vara mer avancerat så läggs grunderna tidigt. Ofta är det viktigt att hunden kommer in rakt mot dig med apporten eller viltet. Vissa väljer att hunden lämnar av framför, andra när hunden är vid sidan, det är valfritt. Har du retriever och själv ska markera vilt som faller för att sen skicka ut hunden på linjetag, så kan man hävda att man har bättre uppsikt över jaktsituationen om hunden lämnar av framför. Tänk hur som helst på att träna in det beteende du vill ha redan från början. Vill du att hunden ska komma in rakt och lämna av stående eller sittande rakt framför dig så träna det. Var konsekvent och gör på samma sätt varje gång.

Hundskolan Vision och Webdogs koncept bygger på träning i steg för steg, så att hunden hela tiden lyckas. Om man upplever att man hela tiden misslyckas så går det som regel för fort fram och träningen är för svår. Ofta behöver man backa tillbaka i träningen, ibland kan träningen behöva bli riktigt enkel, kanske inomhus för att hunden ska lyckas. Därifrån bygger ni upp träningen igen!

Vill ni följa alla steg i apporteringsträningen som beskrivs ovan från valp till färdig apportör och träna hemma på egen hand så hittar ni alla steg i Webdogs träningsfilmer. Där kan ni göra en djupdykning i apportering med instruktionsfilmer för såväl retrievers och spaniels som stående fågelhundar. Filmerna tar upp från de första apporteringsmomenten till hur man sen tränar in närsök, dirigering och vattenapportering.

I nästa del om apportering tar vi upp hur apporteringsarbetet tas vidare, problemlösning och hur man kan rätta till moment som kan ha lärts in fel.

Fotnot: Artikeln är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.