fbpx

Matilda Leijon brinner för fisket

Sportfiskeprofilen Matilda Leijon har en meritlista som få andra i branschen kan matcha. Hon trivs bakom kameran och brinner för att influera andra, men framför allt älskar hon att fiska. Magasin Vildmarken träffade henne i Laxå för en fisketur ute på spegelblankt vatten.

– När jag ska ut och fiska känns det som att jag har droppat en brustablett i hjärtat, säger Matilda Leijon när vi ger oss ut.

Matilda Leijon föddes in i fisket med en fiskeintresserad far, stöttande mor och en bror och syster som, precis som Matilda, båda firat framgångar inom pimpelfiske med bland annat SM-guld på meritlistan. Som tvååring reagerade hon argt när brorsan fick följa med ut och fiska och inte hon. Hon berättar att hennes familj först inte förstod vad hennes skrikprotester betydde, men att allt var frid och fröjd igen nästa dag när hon fick följa med ut i kylan för att pimpla abborre. När hon var fyra år fick hon, förutom fångsten, även med sig sitt första fiskeminne.

Matilda Leijon | Foto: Staffan Johansson

– Det var sol, jag hade tre storlekar för stora solglasögon på mig och låg på rygg i en röd pulka med fårskinnsfäll och höll i spöt, minns Matilda Leijon.

Och fortsätter:
– Jag hade en sådan där riktigt ful gammal mössa som jag knäppte under hakan och jag vred upp huvudet mot pappa och sade ”Du, pappa. det här är livet”.

Där och då, i början av 2000-talet, tändes gnistan och numera är Matilda en stor profil med internationella planer. Hennes fiskeresa började dock lite segt.

– Fram till att jag var 17-18 år gammal så var det i princip bara pimpelfiske som jag var intresserad av, men sedan dess har det gått väldigt snabbt, säger hon.

Hon berättar att hon provade på gäddfiske och att hon kort därefter kom i kontakt med YouTubekanalen KanalGratis som hon dessutom började filma för och breddade sina kunskaper. Därefter vågade hon bredda vingarna genom att exempelvis börja resa mer och det ena ledde till det andra.

– Plötsligt blev jag anställd av ett av Sveriges största företag när det kommer till fiskeprylar, Catch With Care AB, där jag bland annat tog hand om deras sociala medier, säger hon.

Matilda Leijon | Foto: Staffan Johansson

Sociala mediers makt

Till Matildas Instagramsida

Och att sociala medier har stor inverkan känner Matilda till väl. Ett exempel på det är när hon i fjol hittade ett företag som hennes kompisar skulle åka på fiskeresa med, Catch Fiskeresor. Matilda kände instinktivt på sig att de hade helt rätt tänk vad gäller marknadsföring och det ena ledde till det andra.

– Jag slängde iväg ett meddelande till dem, och peppade dem i deras resa. Och nu i dag så är jag delägare. Så tack sociala medier, er makt är magisk!

Catch Fiskeresor är ett företag som erbjuder paketresor till en av Norges finaste öar, Senja. En dröm, enligt Matilda.

– Med en camp som är placerad i Steinfjord är det inte långt till fiskeplatserna och livet under ytan är så fullt. En helt nyrenoverad fiskecamp, med mat som är magisk och vyer som tar din anda. Kan man önska sig något mer? säger hon.
Matilda Leijon är själv en stor profil på sociala medier och följarskaran närmar sig 20 000 personer på hennes personliga konto – en utveckling hon inte kunde ana när hon skapade sitt Instagramkonto för sju år sedan i samband med skolstarten på ForshagaAkademin.

– Förhoppningen var att jag skulle lägga ut lite roliga grejer när jag började på skolan, men sedan insåg jag att det faktiskt finns folk som gillar det jag lägger ut. Det är coolt.

Har du något exempel på hur du influerar människor?

– Jag lade upp en bild där jag käkade den nya Marabou-chokladen med hallon. De kommande tre dagarna var min inkorg ”smackad” med folk som hade åkt och köpt den. De skickade videos när de var i butiken och människor skickade selfies med chokladen, säger hon.

Och fortsätter:

– Det är en ganska konstig känsla när folk gör någonting för att jag lade ut det. Men samtidigt är det väldigt fint för jag vill ändå stå för allt jag lägger ut.

Matilda Leijon | Foto: Staffan Johansson

Stora förändringar på gång

Nu väntar nya utmaningar för Matilda. Hon har sagt upp sig från sitt jobb som personlig assistent eftersom hon vill satsa helhjärtat på sitt nystartade företag, som är så nytt att det i dagsläget saknar namn. Hon säger att det stundtals har känts läskigt men att hon nu är redo att köra – och hon vill satsa stort.

– Nu planerar jag att ha hela vida världen som min lekplats. Sverige är för litet, säger Matilda som kommer sköta allting från planering till färdig produkt till kunden.

Vad ska du filma?
– Ja du, jag har varit med om det mesta inom fiske hittills. Jag har ju även livesänt världsmästerskapen i swimrun så jag är absolut öppen för nya möjligheter, säger hon och fortsätter:

– Sedan är sociala medier en stor del av min vardag så det ändras ganska fort i mitt liv. Det händer andra saker, galna planer, osäkra planer som det inte finns någon säkerhet i. Det är full gas och jag bromsar inte ens i kurvorna, säger en entusiastisk Matilda Leijon.

Minns skoltiden med värme

Matilda utbildade sig på ForshagaAkademin, en tid hon minns med mycket värme.

– Det betydde allt. Jag kom dit väldigt blyg och väldigt osäker. Allt handlade om pimpelfiske för mig och jag var tråkig. Jag hade faktiskt inte en tanke på att det skulle gå att jobba med fiske.

På vilket sätt stöttade de dig?
– De hjälpte en när man inte trodde på sig själv. Allt handlar om självförtroendet. Det finns ingen annanstans där jag kunde få det självförtroendet som jag fick där. Det var tufft och stundtals långa dagar. Jag var brud och det fanns i princip bara killar.

Hon berättar att skolan förtjänar en stor eloge för att hon är där hon är i dag.

– Det är inte de som har gjort att jag är här i dag men det är de som har gjort att jag har vågat. De jobbar på olika sätt. Vissa hjälper de att lyckas med fisket, vissa hjälper de med att få ett jobb, i mitt fall hjälpte de mig att stärka självförtroendet.

Matilda Leijon | Foto: Staffan Johansson

Trivs i branschen

Matilda berättar att det är en tuff bransch som inte många kan leva på. Att vara tjej i en mansdominerad bransch är dock något hon trivs med.

– Jag står fast vid att det är helt fantastiskt. Det är inte så mycket skitsnack utan det är rakt snack.

Kan du nämna fler för- och nackdelar?
– Det är svårt när man inte får tilliten från gästerna att man kan fiska. Det är väldigt mycket ´du är tjej, du kan inte fiska´. Att vara tjej kan ge möjligheten att synas mer, men samtidigt måste man kämpa så mycket för att bibehålla den tron.

– Jag är inte ute efter att folk ska följa mig för att jag är tjej. Jag har ju roligast när jag är ute med brudarna och fiskar, men jag är nog den runt vattnet som bryr sig minst om vad det är för kön. Det får gärna komma fler brudar, men det är också bra som det är, säger Matilda.

Motbevisade belackarna

Matilda berättar om ett exempel där hon blev dömd på förhand på grund av sitt kön, men snabbt lyckades motbevisa belackarna.

– En gång hade jag praktik i Norge vid Saltströmmen med djuphavsfiske efter hälleflundra och sej, som sedan övergick till jobb i tre månader, men det fanns ett problem.

Vid tidpunkten var hon 17 år gammal och visste inte riktigt hur branschen fungerade än.

– Chefen gav mig förtroendet och var redo att skicka ut mig på guidning. Problemet var att vissa gäster synade mig från topp till tå innan de sade ’nej tack, vi fiskar inte med en tjej’.

– Sådär höll det på i några veckor, men jäklar vad bra jag blev på att olja in bryggor och staket under den tiden, säger Matilda Leijon och berättar att saker och ting snart skulle ändras.

– En dag kom en tysk familj och frågade om jag kunde hänga med ut och fiska. Vi gick på storsejen den dagen, och poff så var förtroendet för mig på topp, berättar hon.

Vill utveckla filmskapandet

Hon berättar att hon har lyckats bocka av flera av sina barndomsdrömmar, som exempelvis alligatorbengädda och dorado. Nu siktar hon på mer nyfunna drömmar.

– Jag skulle vilja utveckla filmskapandet mer inom fisket. Sverige ligger bra till när det kommer till film men samtidigt har vi lång väg kvar att gå för det finns så mycket mer coola saker att göra.

– Jag skulle dels vilja utvecklas bakom kameran och fatta mer av tekniken och hänga med i utvecklingen, men även stå mer framför kameran, för det tror jag skulle vara ett ganska vinnande koncept. Men då är det inte Sverige vi pratar om, det är utomlands som är den stora lekplatsen. Stora fiskar, stora hav, säger Matilda Leijon och ler.

Hon drömmer även om att få sin egen YouTubekanal att rikta in sig mot fiskarna.

– Jag har idag gjort några småfilmer med hjälp av redigering i iMovie, så det kan ju bara bli bättre. Jag är van att redigera kundproduktionerna i Adobe Premiere Pro, så detta kommer att bli bra!

Och hon har bra hjälp på vägen.

– Jag planerar att resa och jobba med två väldigt duktiga fotografer, Johan Mikkelsen och Hannes Ribbner, som inte bara imponerar på mig utan hela världen. Vi är ett beprövat team som funkar väldigt bra tillsammans.

– Framtiden kunde inte se ljusare ut nu med de grabbarna. Tänk att saker kunde bli så himla bra, säger Matilda Leijon.

Hur har din ”bucket list” sett ut vad gäller fiske?
– Det är många arter som skulle vara coola att fånga, men jag har också redan bockat av många fiskar som giant trevally, dorado, marlin, tonfisk och wahoo för att nämna några saltvattensfiskar. Lite olika djuphavsfiskar som torsk och hälleflundra har jag också bockat av.

Vad ligger högst upp på listan nu?
– Back to the roots, som människa-mot-fisk-känslan, ligger högst upp på listan. Oavsett typ av fiske så skulle jag vilja gå tillbaka till rötterna, med exempelvis arapaima i djungeln eller någon bass. Verkligen borta från folk och civilisation, säger Matilda Leijon.

Och fortsätter:
– Människa mot fisk, det är något jag skulle vilja göra ordentligt. Men jag ska inte underskatta asfeta marlinbåtar med gigantiska fiskar heller. Jag har många fiskar kvar på listan som exempelvis goliath grouper, som jag blir neddragen i vattnet av. Att bli dragen av en fisk som jag är helt chanslös emot, eller gå ut på flatsen och flugfiska lite bonefish, det vore något.

Och drömresmål?
– Det skulle vara något drömfiskeresmål där det är jag och gäddorna. Vi får helt enkelt se vart detta bär av, säger Matilda och från båten vi sitter i beskriver hon känslan hon får i kroppen när hon fiskar.

– Oavsett om det är ett lyckat fiske eller inte, bara jag vet att jag ska ut och fiska brukar jag säga att det känns som att jag har droppat en brustablett i hjärtat. Det verkligen bara spritter i hela kroppen och hjärtat känns som en kolsyrepatron eller liknande, avslutar Matilda Leijon.

Matilda Leijon | Foto: Staffan Johansson

Fem snabba med Matilda Leijon

Strike Pro Guppie Jr

Favoritbete till predatorfisket?
– Strike Pro Guppie Jr i färgen Kemijoki.

Välj endast en art att fiska för resten av ditt liv?
– Gädda, eller esox men det är ju ingen art.

Vad är ditt personbästa på gädda, gös och abborre?
– Gädda 118 cm, gös 94 cm och abborre 47 cm. Jag är en sådan som aldrig väger fisken, kan ju vara för att jag aldrig har en våg med mig.

Om en läsare skulle åka utomlands för att fiska, vilket ställe rekommenderar du då?
– Det finns ju så mycket coolt. Nöjer man sig med att meta i hamnen eller vill man åka ut i stora båtar? Jag skulle rekommendera att åka till ett ställe där det finns stor variation av fiske. Börja lätt! Rikta inte in dig på en specifik art, då kan man bli väldigt besviken.

Vad är ditt bästa tips för folk som ska börja fiska?
– Kolla på YouTube, läs på Instagram. Följ sociala medier, där hittar du det mesta. Du kan gå in i fiskebutiker och fråga, majoriteten av butikerna har faktiskt kunnig personal. Ha inte höga krav, sätt ingen press och ha inte för höga mål. Det kommer skita sig nio gånger av tio, men den tionde gången så sitter den.

Fotnot: Artikeln är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.