fbpx

Licenskrav på ljuddämpare försvinner 1 juli

Frågan om att avskaffa licenskravet för att inneha ljuddämpare har stötts och blött under flera års tid. Under torsdagseftermiddagen röstade riksdagen igenom ett lagförslag som innebär att kravet försvinner från och med den 1 juli i sommar.

Svensk Jakt skriver att Jägareförbundet har arbetat längre än så för att få politiken att ta bort det som de anser vara onödig byråkrati. Allra helst hade förbundet sett att det inte blir något tillståndskrav alls, men riktigt så blev det inte.

”Istället beslutade riksdagen att det ska ställas samma krav på inköp av ljuddämpare som på ammunition. Det vill säga att vapenägare måste ha licens för det vapen som ljuddämparen ska användas till”, skriver Svensk Jakt.

Jägareförbundets är ändå relativt nöjda i dag. Förbundsjurist Ola Wälimaa säger att beslutet gör att de flesta vanliga problemen försvinner.

– Till exempel får norska och finska jägare nu ta med sig sina ljuddämpare utan särskilt införseltillstånd när de reser till Sverige, säger han.

Och tillägger:

– Det blir enklare för jägarna att köpa och inneha ljuddämpare. Dessutom behöver inte Polismyndigheten hantera tusentals licensansökningar för ljuddämpare, vilket borde få effekt på de långa handläggningstiderna för vapenlicenser.

Fotnot: Nyheten presenteras i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.