fbpx

Lär känna hundklubbarna: Svenska Wachtelhundklubben

Vi har tagit kontakt med Sveriges hundklubbar för att kunna ge läsarna förstahandsguidning gällande de olika raserna – och möjlighet att se vilka som närvarar under mässan i maj. Den här gången var det dags för Svenska Wachtelhundklubben, en specialklubb för wachtelhunden som ingår som medlemsorganisation i Svenska Kennelklubben (SKK). De berättade bland annat om de specifika jaktliga anlag som utmärker wachtelhunden.

– Goda drevegenskaper, spårvillighet och spårsäkerhet, goda sökegenskaper, apporteringsförmåga på land och i vatten samt rovviltskärpa, ska bevaras och vidareutvecklas. Wachtelhunden ska även i framtiden vara en ras med intresse av att jaga allt förekommande vilt, främst i skogsmark. Wachtelhunden ska ha en funktionsduglig kroppsbyggnad utan överdrifter, ha god hälsa, samt en god mentalitet, säger August Häger.

Vilka raser ingår i er hundklubb?

– Wachtelhund enbart.

Vad får man som medlem i er hundklubb?

– Som medlem i klubben får du fyra nummer av tidningen Wachtelhunden per år, som nu även finns att läsa online. Du får också ta del av diverse olika medlemsförmåner och rabatter hos olika företag. Medlemskapet ger dig möjlighet att delta i av klubben arrangerade jaktprov, viltspårprov, vildsvinsprov och utställningar. Dessutom får du anmäla din parning och annonsera gratis på hemsidan (om parningen uppfyller SWK:s regler för valphänvisning) med mera.

Vad tycker ni fördelen med er hundras är?

– Wachtelhund är en mångsidig jakthund som fungerar som kortdrivare på de flesta olika viltslag representerade i Sverige. De är duktiga apportörer och spårnoga eftersökshundar, vilket borgar för många roliga och varierande jaktmöjligheter med din hund under jaktsäsongen.

– Wachteln är lättlärd, samarbetsvillig och en lugn och trevlig familjehund som har lätt för att umgås med barn.

Som jägare ska man välja er ras ifall man behöver en hund som:

– Ger möjlighet till många dagar i skogen, då man kan använda samma hund till många olika sorters jakt.

– Vill ha en kortdrivande hund med bra och självständigt sök, samtidigt som den behåller kontakten med föraren.

Vad kommer ni göra under Swedish Game Fair?

– Vi kommer finnas på plats för att diskutera denna fantastiska jakthund med besökare på mässan.

Läs mer på Svenska Wachtelhundklubbens hemsida.