fbpx

Lär känna hundklubbarna: Östsvenska Beagleklubben

I väntan på mässan har vi tagit kontakt med Sveriges hundklubbar, detta för att ge läsarna förstahandsguidning gällande de olika raserna – och möjlighet att se vilka som närvarar under mässan i maj. Den här veckan var det dags för Östsvenska Beagleklubben.

Berätta om er hundklubb och era jakthundar.  

Östsvenska Beagleklubben bildades 1964 som en lokalavdelning till Svenska Beagleklubben som är den officiella specialklubben för rasen. Inom Östsvenska Beagleklubben arrangerar vi drevprov, viltspår och utställningar och andra aktiviteter. 

Beaglen är en medelstor, korthårig drivande jakthund. Den väger som vuxen mellan tio och femton kilo. Mankhöjden får vara mellan 33 och cirka 40 centimeter och ligger hos de flesta beaglar mellan 36 och 39 centimeter. Den är vanligen antingen trefärgad, (svart, brun och vit), eller tvåfärgad (gul, vit).

Beaglen är som ras glad, vänlig och lekfull och brukar fungera bra med såväl barn som med andra husdjur. Beaglen hör enligt försäkringsbolagens statistik till de friskaste raserna.

Vad får man som medlem hos er?  

Avdelningens styrelse verkar för att tillvarata medlemmarnas intressen genom att varje år anordna olika aktiviteter som till exempel drevprov, utställningar och viltspårsprov. Dessa är även öppna för medlemmar i andra lokalavdelningar.

Vad tycker ni fördelen med er hundras är?  

Beaglen har lätt för att lära. Den är alltid vänlig och redo för lek. En beagle har överhuvudtaget ett stort intresse av att arbeta och lösa uppgifter tillsammans med sin ägare.

Som jägare ska man välja er ras ifall man behöver en hund som:  

Beaglen används oftast som ensamjagande hund för hare, rådjur och räv. Beaglen är en duktig, drivande jakthund. Drevjakt med beagle bedrivs som all annan drevjakt, det vill säga hunden släpps i jaktmarken, helst tidigt på morgonen, och får söka ut runt föraren för att hitta nattslagen efter hare, rådjur eller räv. Den skall ta an dessa slag, helst under viss sparsam skallmarkering så att föraren vet var den är, och resa drevdjuret ur legan.

Under drevet skall beaglen ha god kontakt med drevdjuret och med sitt skall markera var drevet har sin gång. Drevskallet skall vara nyanserat, det vill säga av detta skall framgå hur nära drevdjuret hunden är, genom ivrigare och tätare skallgivning vid god kontakt och glesare när hunden är längre efter. Genom att beaglen håller drevdjuret i rörelse kommer detta att förflytta sig i markerna, ofta längs sina invanda stråk, och därmed kan det komma i pass för jägaren.

Vad kommer ni göra under Swedish Game Fair?  

Vi kommer att finnas på hundtorget, dessutom kommer vi att genomföra en utställning den 28 maj.

Hur kommer man i kontakt med er?

Vår hemsida är ostsvenskabeagleklubben.se.

/
Ordförande / Mässansvarig: Carina Lagerberg

Kassör / Utställningsansvarig: Elisabeth Lewthwaite

Sekreterare: Anna Halling

Jaktprovsansvarig: Oskar Eriksson

Spårprovsansvarig: Annika Kastlund