I Sverige finns det ungefär 90 olika jakthundsraser, alla med olika kompetenser och specialområden. Svenska Kennelklubben är hundägarnas riksorganisation och företräder alla hundar och hundägare i Sverige. I deras utmärkta broschyr finner man både matnyttig och utförlig information om de olika jakthundstyperna och hur de arbetar. Och precis som de skriver: ”Ju mer du tar reda på om jaktformen och om raser, detta större chans att din nya jakthund blir din bästa jaktkamrat.”
I väntan på mässan har vi tagit kontakt med Sveriges hundklubbar, detta för att ge er bra guidning gällande de olika raserna – och möjlighet att se vilka som närvarar under mässan i maj.
Först ut var Östsvenska Älghundklubben. Här är deras presentation:
Östsvenska Älghundklubben bildades 1970 och är en av tio lokalklubbar inom Svenska Älghundklubben och vi är anslutna till Svenska Kennelklubben. Vi erbjuder våra medlemmar en rad olika aktiviteter, allt från att starta på jaktprov, till att ställa ut sin jakthund, till att delta i klubbmästerskap. Som medlem hos oss får du och din hund möjlighet att utvecklas tillsammans!
Vilka raser ingår i er hundklubb?
Jämthund, hälleforshund, svensk vit älghund, norsk älghund (grå), norsk älghund, svart och karelsk björnhund, samt östsibirisk, västsibirisk och rysk-europeisk laika.
Vad får man som medlem hos er?
· Rätt att ställa ut din hund på våra utställningar
· Starta din hund på jaktprov
· Göra din röst hörd på ÖSÄK:s och även SÄK:s årsmöten
· Svenska Älghundklubbens tidskrift Älghunden, 4 nummer/år
· Personlig avelsrådgivning
· Ta del av medlemserbjudanden och rabatter
· Möjlighet att genom klubbarbete påverka Älghundklubbens syften
· Engagera dig! Hör av dig till oss om du vill hjälpa till i klubben. Läs mer på vår hemsida.
Vad tycker ni är fördelen med er hundras?
Jakt med löshund efter älg är en av de äldsta formerna av jakt med hund i vår del av världen. Det fina med löshundsjakt är att den har så många möjligheter, de två främsta att jaga på stora marker med större jaktlag, eller ensam jakt med sin egen hund. Många av spetsarna jagar såväl älg som vildsvin, björn och grävling. Flera av älghundsraserna är även utmärkta spårhundar och används vid eftersök eller vid till exempel ledhundsjakt. De är stabila familjehundar, men kräver mycket aktivering – det är inte ovanligt att de tränas både i lydnad, drag och agility under lågsäsong.
Som jägare ska man välja er ras ifall man behöver en hund som:
Ställer älg, vildsvin eller björn, eller söker upp älg som vid ledhundsjakt. Vid löshundsjakt på älg arbetar hundarna lösa i terrängen och letar upp viltet. När de hittar älgen använder de sitt skall för att tala om för hundföraren var älgen står, dvs hunden ställer älgen. Skallet gör också att älgen koncentrerar sig på hunden och står alldeles stilla. Älghundar fungerar även utmärkt som eftersökshund som kan både spåra och ställa skadat vilt. De är inte lämpliga som enbart sällskapshundar.
Vad kommer ni att göra under Swedish Game Fair?
Informera om våra raser och klubbens olika evenemang, inom och utanför Sverige samt våra olika jaktprovsformer. Vi kommer även ha en utlottning.
Sugen på mer info om klubben? Kom till vår monter under mässan och hälsa på några av älghundsraserna som kommer finnas med oss!
/Claes Holm, styrelsemedlem, provledare och domare samt en av de ansvariga för jaktprovskommittén i Östsvenska Älghundklubben och Josefine Jerlström, sekreterare och informationsansvarig (även domare).