fbpx

Håbo kommun är redo att ta emot mässbesökarna

Tullgarn har ända sedan 2002 varit platsen för Swedish Game Fair och dess besökare, men nu är det dags för en ny destination – och en ny slottsmiljö. När mässan slår upp portarna den 26 maj så görs det nämligen på Skokloster slott, en pärla vid Mälaren som betraktas som ett av världens främsta barockslott.

– Skokloster är en vacker plats som kan användas till just den här typen av evenemang, vi hoppas att det här kan leda till fler större evenemang som passar i den historiska miljön med närhet till natur och vatten, säger Jenny Lindberg, näringslivschef Håbo kommun.

När man besöker Skokloster går det såklart inte att undvika det unika barockslottet med sina enorma samlingar av föremål, vapen och möbler, men Håbo erbjuder så mycket mer. Allkonstnären Lasse Åberg har ett eget museum i Bålsta för alla barn (och vuxna som har barnasinnet kvar), popkonst och en Disney-samling i absolut världsklass. Även de som föredrar mer traditionell historia har mycket att upptäcka i Håbo kommun. Håbo är till exempel världens runstenstätaste kommun med 34 runstenar och en mängd andra fornlämningar för den historieintresserade att upptäcka.

– Det här är också författaren Jan Fridegårds barndomstrakter och den lokala hembygdsföreningen driver ett museum kring Fridegård och statarsystemet i Övergran, där det för övrigt även finns en medeltida kyrka med målningar av Albertus Pictor, säger Jenny Lindberg.

Om man besöker Bålsta centrum kan man bland annat besöka Stig Helmer Olsson-statyn som invigdes 2015.

Stora förväntningar

Stora delar av Skohalvön är både natur- och kulturreservat med hundraåriga kulturlandskap. Den slingrande landsvägen ut på halvön går över böljande åkermark förbi torp och bondgårdar och här trivs både rådjur, älg och vildsvin. Jenny ser fram emot besökarna och är övertygad om att den här typen av evenemang ger många ringar på vattnet.

– Det betyder väldigt mycket för det lokala näringslivet och besöksnäringen. Både att det bringar intäkter till lokala företag i och med övernattningar, restaurangbesök, små inköp och transporter, men också att man upptäcker platsen och får med sig en bild av och goda minnen av Skokloster.

– Det bor ett par tusen personer på Skohalvön och mässor av det här slaget bidrar till möjligheten till nya företag och fler arbetstillfällen och på sikt en mer levande landsbygd, säger hon.

Många anledningar att återkomma

Och mässbesökarna kommer garanterat ha många anledningar att återkomma. Exempelvis erbjuder Mälaren fantastiska möjligheter till året runt-fiske.

–  Det är en av de artrikaste sjöarna i landet och är särskilt känd för sina fina vatten för gädda och gös. Håbo är dessutom omgivet av vatten sånär som på tre smala näs så den som uppskattar fiske har tolv mil strandlinje att upptäcka, säger hon.

Om det istället är jaktsuget som tar över i samband med mässbesöket så finns en av landets finaste inomhusskyttebanor i närheten. Skokloster och Håbo kommun är helt enkelt redo att möta besökarna.

 – Det kommer vara många som besöker den här platsen för första gången i och med mässan, och då får upp ögonen för den här delen av Mälardalen och vill återvända och upptäcka mer, avslutar Jenny Lindberg.