fbpx

Betesbyggaren Mikael Breding: ”Finns det någon härligare känsla än att få fisk på någonting man själv har gjort?”

Under namnet Custombaits tillverkar Mikael Breding beten som snabbt vunnit popularitet i fiskekretsar. Vi fick en pratstund med denna jämtländska betesbyggare som aldrig slutar experimentera.

Mikael Breding är född och uppvuxen i Östersund. Hans pappa tog tidigt med Mikael och hans bror ut på fiske, mestadels med fluga. Bröderna fastnade för fisket – och det dröjde inte alltför länge innan de började binda sina egna flugor. Mikael berättar att det föll sig naturligt att han skulle börja bygga beten. 

– Finns det någon härligare känsla än att få fisk på någonting man själv har gjort? frågar han. 

Åren gick och Mikael började jobba vid en maskin på Husqvarnafabriken i Tandsbyn. Så småningom stängde de ner fabriken och flyttade verksamheten till just Huskvarna. Mikael flyttade med och väl i Småland förändrades även hans eget fiske och fiskevanor. Han gick nu från flugfiske på öring och harr till att fiska mer och mer abborre och gädda. 

– Då kliade det i fingrarna efter att göra ett bete efter gädda i stället, detta eftersom huggen från en gädda är stenhårda, säger Mikael Breding.

Sagt och gjort. Mikael hittade lite träbitar och tog det som fanns till hands för tillfället; en såg, en fil, borrmaskin och sandpapper. Därefter skapade han sin första jerk, något som omedelbart gav resultat.

– Jag fick fisk på den omgående och därefter var jag fast, berättar han.  

Och fortsätter: 

– Jag gjorde mitt första hårdbete hösten 2015 och sedan tänkte jag ”varför inte tillverka beten som andra vill ha i form och färg” och så vidare, därav namnet Custombaits, berättar han.

Men han har även fyra egna modeller; Kungturbo, Kungturbo+, Turbotail och modellen Sweeper som han intygar har visat sig vara riktigt bra under testfisket.

Slutar aldrig experimentera 

Trots framgångarna så slutar Mikael aldrig att experimentera med sina beten och han lever efter devisen att ett bete aldrig blir färdigutvecklat. 

– Jag experimenterar fortfarande med hur jag ska vikta ett bete för att få den gången jag önskar, säger han och nämner Kungturbo+ som exempel:

– När jag fiskar så använder jag oftast bara veven för att styra betet. Jag vevar hem betet och gör en knyck med veven. Detta gör att betet ställer sig med sidan mot fisken och huggen kommer i vevstoppet, säger Mikael Breding och berättar att det tog mycket testande för att få det så.

Våga misslyckas

– När jag provade mitt nya bete i höstas så gick jag ner till bryggan och tyckte att betet hade en väldigt snäv gång när jag bara vevade in det.

– Nästa dag tog jag båten och var ute i knappt två timmar och fick elva gäddor i båten, säger Mikael Breding och avslutar med ett gott råd till nya betesbyggare:

– Det är viktigt att våga misslyckas för då lär man sig alltid någonting nytt.

Fotnot: Artikeln är publicerad i samarbete med vår officiella mässtidning, Magasin Vildmarken.