fbpx

Anders Dalenius informerar om eftersök: “Det finns stora kunskapsluckor”

Under Swedish Game Fair hittar man Anders Dalenius, eftersöksjägare från Stockholm, i Volkswagens monter för att svara på frågor om viltolyckor.

– Det kan handla om hur man ska bete sig ifall man kör på ett vilt, hur man gör när man ska spåra, hur man tränar sin hund, vad vi gör med viltet och så vidare, säger Anders Dalenius.

I montern delar de dessutom ut alternativa viltolyckband i reflex som Volkswagen har tagit fram och som Anders intygar gör det betydligt enklare att hitta när han är ute på sina nattliga uppdrag och olika olycksplatser. Anders berättar att det tyvärr fortfarande finns många som inte har riktig koll på vad som gäller när olyckan är framme.

Volkswagens viltolyckband.

– Hos trafikanterna finns det stora kunskapsluckor. Som eftersöksjägare är det tyvärr inte alls ovanligt att man får ta uppdrag som är påkörningar från kvällen innan. Då ringer de på dagen efter just för att Försäkringsbolaget har frågat om ’var är polisrapporten?’.

– Jag tror att många tänker att ’det gick ju vidare så det måste ha gått bra’, eller ’det tog inte’ och så vidare. Människor är olika, och hittar alla möjliga skäl till att rationalisera till varför man inte behöver ringa in.

Kort och koncist, vad är rätt väg att gå ifall man är med om en olycka?

– Om du kör på vilt, stanna bilen så fort som möjligt, rapportera olyckan – och se dig omkring var du är för att försöka kunna beskriva olycksplatsen. Sedan tar du fram din viltremsa. Har du inte en viltremsa i bilen, för alla har tyvärr inte det även om de vanliga orangea finns på bilprovningen, knyt fast en plastpåse eller en handduk eller någonting i en stolpe, eller i ett träd. Någonting som fladdrar och bryter av.

– Försök märka ut platsen där du körde på viltet. Det är inte alltid så lätt att veta, men det är bättre att med en utmärkning som sitter några hundra meter fel än ingen alls. Det gör jättestor skillnad för oss eftersöksjägare

Hur känns det att vara på mässan? Det känns som att du har en väldigt viktig uppgift.

– Det är en viktig grej och det är roligt att informera med om trafikeftersök, hur många vi gör och att vi faktiskt håller på. Dessutom är det väldigt roligt med mässa igen, efter tre år. Det verkar som att alla här tycker att det är kul att det rör på sig igen.

Artikeln är gjord i samarbete med Magasin Vildmarken, Swedish Game Fairs officiella mässtidning.