fbpx

Agria Swedish Game Fair Cup röner stort intresse

Agria Swedish Game Fair Cup är ett samarrangemang mellan Agria och Swedish Game där retrieverns arbete bedöms under jaktliknande förhållanden. Working test heter tävlingsformen och nu är anmälan öppen för en av de största lagtävlingarna i Sverige.

– Tävlingen har rönt stort intresse, är öppen för alla retrievers och vi har haft deltagare från hela Norden, säger Bitte Sjöblom som organiserar tävlingarna tillsammans med Patricia Nordbäck.

Agria Swedish Game Fair Cup arrangerades för första gången 2012 i samband med jaktmässan vid Tullgarns slott. Sedan premiären har tävlingarna växt till att numera vara en av de största lagtävlingarna i Sverige, kryddat med internationella inslag. I år väntas det deltagare från exempelvis Tyskland. Dessutom har de tittat utomlands för att tillföra ytterligare kompetens och kunnande även bland arrangörsteamet.

– Vi har bjudit in domare från hela Norden, Irland, England, Wales och Skottland, lite varierande, för att få en hög status och kvalitet på evenemanget, säger Bitte Sjöblom.

Bitte Sjöblom berättar att hundarna kommer ställas inför en handfull moment.

– De ställs inför allt som ingår i ett working test; som markeringar, dirigeringar, samarbete och eventuellt något litet sök. Ofta ingår även något hinder att ta sig över, säger Bitte Sjöblom.

En markering handlar kortfattat om att hunden ska kunna hämta hem en dummie som de själv sett falla till marken.

– En duktig retriever klarar av att hålla tre markeringar (nedslagsplatser) i minnet, säger Anders Niklason som bland annat har haft rollen som speaker under tävlingarna.

En dirigering handlar om att apporten har lagts ut när inte hunden har sett den. Föraren hjälper därefter hunden genom att skicka ut den i en huvudriktning för att senare hjälpa hunden genom att vissla en stoppsignal där föraren bedömer att viltet har landat.

– Föraren har även tecken/signaler för höger, vänster, stopp och sök så att den kan styra hunden i arbetet ute på fältet, säger Anders Niklason.

Anmälan är öppen

Och precis som alla oss andra är Agria-gänget fulla av tillförsikt inför vad som komma skall.

– Vi ser fram emot att äntligen få genomföra Agria Swedish Game Fair Cup, speciellt nu efter två år av inställda event på grund av covid-19-situationer, avslutar Bitte Sjöblom.

Anmälan till Agria Swedish Game Fair 2022 är nu öppen. Både lagtävling och en individuell tävling kommer genomföras.

Klicka här för att anmäla er